Monday, 25 December 2017

GIVEAWAY YES 2017 BY ROXALYNNE

Mystery Giveaway by www.myafarisha.com

Mystery Giveaway by www.myafarisha.com

Klik banner untuk join
Cara penyertaan:
  • Mesti menetap dalam Malaysia
  • Boleh pilih untuk join di blog atau di instagram atau kedua-duanya. Tapi, Mya akan pilih salah satu kalau nama terpilih untuk dua-dua penyertaan.
  • Untuk penyertaan blog, 
    • Mesti follow blog Mya dan instagram Mya
    • Like page Mya *untuk memudahkan komunikasi*
    • Buat entri dengan tajuk "Mystery Giveaway by www.myafarisha.com".
    • Copy and paste code yang diberikan di bawah ni dan publish.
    • Tinggalkan link entri dalam bahagian komen.
  • Untuk penyertaan instagram, boleh rujuk di post ini.
Hadiah:
  • Mystery box bernilai RM100 untuk setiap pemenang.
Tempoh:
  • Bermula 8 Disember 2017 sehingga 8 Januari 2018

Sunday, 24 December 2017

Jim's Birthday Giveaway




Contest ni akan berakhir pada 18 Januari 2018 

1 lucky winner will be choose randomly 

[HADIAH]

2 HELAI SHAWL CHIFFON PLAIN 
(warna boleh pilih)



Meh lerr reramai join bagi memeriahkan lagi contest ni. huhu

Thank you :)

TENGKUBUTANG'S GIVEAWAY! HAPPY BIRTHDAY HUBBY AND HARRAZ!


GIVEAWAY terbuka kepada semua rakan blogger di Malaysia. GIVEAWAY bermula pada hari ini, 20/12/2017 sehingga 31/12/2017 (jam11.59 malam) .

Klik banner untuk join. huhu

Saturday, 23 December 2017

Belajar Forex Dengan Trading Coach International di Masters Summit 1.0

Tajuk : Belajar Forex Dengan Trading Coach International di Masters Summit 1.0


Dalam kepesatan zaman teknologi yang semakin canggih, ramai peniaga suka berniaga secara online untuk menambah pendapatan mereka disebabkan oleh taraf hidup yang semakin hari semakin meningkat. Jika harapkan duit gaji bulanan tanpa melakukan kerja tambahan, agak sukar untuk menampung perbelanjaan seharian.




Bagi menjamin kewangan yang kukuh dalam jangka masa yang panjang, anda perlu menjadi seorang yang bijak dalam merancang perniagaan anda. Melabur adalah satu urusniaga paling mudah yang boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja dan keuntungannya adalah berlipat kali ganda daripada modal yang dikeluarkan.


Disebabkan oleh keuntungan yang lumayan inilah yang membuatkan ramai orang mengambil keputusan untuk melaburkan wang dalam pasaran kewangan terbesar di dunia iaitu pasaran pertukaran asing (Forex). Tambahan lagi dengan adanya kuasa internet yang meluas dapat memudahkan lagi urusniaga pelaburan di pelusuk dunia.


Apakah Itu Forex?



Forex adalah singkatan nama bagi FOReign EXchange atau lebih mudah difahami dengan urusniaga perdagangan/transaksi matawang yang boleh dilakukan selama 24jam secara berterusan tanpa henti. Perdagangan/transaksi ini memperdagangkan mata wang sesebuah negara terhadap mata wang negara yang lainnya yang melibatkan pasaran wang utama di dunia.


Dikatakan pasaran Forex ini mempunyai pasaran yang sangat kukuh sehingga mampu mengalahkan mata wang asing yang terbesar dan nilai transaksi pasaran forex mencapai nilai trilion sehari. Oleh kerana itu juga lah ramai prospek yang semakin ramai melabur dalam perdagangan Forex kerana ianya sangat menguntungkan.

Kenapa Anda Perlu Memilih Forex?

1. Modal Kecil.



Untuk mula melabur dalam pasaran Forex tidak memerlukan modal wang yang banyak. Anda hanya perlu membeli sejumlah minimum saham yang ditetapkan sebagai permulaan pelaburan anda. Dengan jumlah minimum ini dapat memberikan peluang kepada anda yang berminat dalam pelaburan Forex.

2. Untung Besar.

Tidak dinafikan lagi bahawa pasaran Forex memberikan lebih banyak faedah serta keuntungan daripada kerugian. Dengan melabur secara rasional dapat membantu anda menikmati pulangan keuntungan  yang berlipat kali ganda dan lebih lumayan daripada apa yang anda jangkakan.

Belajar Forex Dengan Trading Coach International di Masters Summit 1.0

Forex telah menjadi satu alternatif pelaburan yang semakin hari semakin popular diperkatakan oleh pelabur. Ini disebabkan oleh ROI ( Return On Investment) daripada Forex memberikan keuntungan yang cepat. Akan tetapi, sekiranya anda tidak mempunyai ilmu pelaburan Forex yang mencukupi akan menyebabkan anda berhadapan dengan risiko kerugian.


Bagi menguruskan kewangan yang baik, anda perlu mempunyai pengetahuan yang secukupnya terutamanya dalam pelaburan Forex ini. Sebagai persediaan untuk memulakan pelaburan, anda perlu mendapatkan ilmu dan maklumat pelaburan yang betul untuk menjadikan anda seorang pelabur yang bijak. Antara perkara-perkara yang perlu anda fikirkan ialah :  


1. Mempunyai modal melabur yang mencukupi.
2. Ketahui matlamat atau tujuan pelaburan.
3. Mendapatkan ilmu yang betul daripada sumber yang sahih dan dipercayai.
4. Fahami apa yang diajar dan dapat menguasai ilmu sepenuhnya.
5. Mampu membuat keputusan sendiri.
6. Sentiasa mengikuti per­kem­bangan semasa pelaburan.
7. Membuat pembelajaran sendiri dengan membaca.


Mungkin agak sukar untuk anda memikirkan semua ini sekiranya anda tidak mempunyai ilmu dalam pelaburan. Lebih-lebih lagi sukar untuk mencari maklumat yang boleh dipercayai. Adalah lebih mudah sekiranya anda belajar Forex dengan Trading Coach International di Masters Summit 1.0 yang dianjurkan oleh PIPSEMPIRE ACADEMY.

Kenapa Anda Perlu Menyertai Forex Masters Summit 1.0

1. Yuran Hanya Bayar Sekali Sahaja.

Dengan bayaran yuran sekali sahaja, anda akan dapat sertai kelas Forex berkali-kali. Tawaran istimewa ini hanya untuk mereka yang menyertai kelas anjuran Pips Empire Academy sahaja dan anda boleh bandingkan yuran kelas lain yang hanya menawarkan kelas secara on off dengan bayaran yuran yang mahal.

2. Kelas Selama setahun.

Dengan kadar yuran yang murah sekali bayar, anda akan menikmati kelas penuh selama 3 hari dan kelas pada setiap hari Isnin selama setahun. Dalam masa setahun ini anda boleh belajar sampai pandai dan boleh bertanya apa-apa soalan pada guru yang mengajar. Sangat menguntungkan bukan?

3. Silibus Yang Mudah Faham.

Kelas Forex Master  menyediakan silibus yang mudah difahami dengan strategi yang ringkas dan terbukit berkesan. Pembelajaran juga dilakukan secara bersistematik dan mempunyai silibus bagi memudahkan lagi pelajar memahami Forex dalam jangka masa selama setahun bagi menguasai ilmu Forex sepenuhnya.

4. Kemudahan Pembelajaran Yang Lengkap dan PERCUMA.

Selain mempunyai silibus yang mudah difahami, anda juga akan diberikan analisis percuma, signal percuma serta webinar percuma. Tambahan lagi anda akan dapat menyertai networking komuniti yang mempunyai sistem yang mantap dan berterusan daripada aplikasi telegram, whatsapp dan facebook.


Lebih menarik lagi sekiranya mempunyai Trading Floor di Singapura, Shah Alam, Melaka, Sabah dan tempat-tempat lain, anda boleh pergi bercuti sekali. Malahan kalau kebetulan berada di Shah Alam atau Melaka, boleh masuk kelas di sana secara percuma. Paling penting ialah dilengkapi dengan kemudahan “Auto Trade Management” (systematic trading by professional traders).

5. Tenaga Pengajar yang Berkemahiran Dan Berpengalaman.



Untuk berjaya, anda perlu belajar daripada mereka yang mahir dan berpengalaman dalam sesuatu bidang. Disebabkan itu, PipsEmpire Academy menyediakan tenaga pengajar yang berkemahiran serta berpengalaman dalam pasaran Forex untuk kelas belajar Forex ini.

6. Mempunyai Kelas Fast Track Trader.

Kelas Fast Track Trader Ini adalah satu satunya kelas untuk menjadikan anda seorang professional dan international trader dalam masa yang singkat. Pendek kata, ia adalah shortcut journey of Trade dimana anda boleh mengikuti kesemua program PipsEmpire Academy secara percuma tanpa perlu membayar apa-apa.

Kelebihan Kelas Fast Track Trader.

  • IB Training PERCUMA.
  • Daily Signal PERCUMA.
  • Maklumat PERCUMA.
  • Webinar PERCUMA.
  • Silibus yang MUDAH difahami.
  • Perkongsian lebih 50 strategi yang mudah dan ringkas serta terbukti berkesan.
  • Pengajaran secara sistematik dan bersilibus.
  • Tenaga pengajar yang berkemahiran dan berpengalaman.
  • Support sistem yang mantap dan berterusan (telegram, whatsapp dan facebook).
  • Kemudahan pembelajaran yang lengkap!
  • Business To Business
  • Kemudahan “Auto Trade Management” (systematic trading by professional traders)
  • Secret Techniques

7. 6 Speaker Hebat.



Pada Forex Masters Summit 1.0 akan menampilkan 6 speaker hebat dalam bidang pelaburan pasaran Forex ini untuk berkongsi pengalaman mereka kepada anda. Antara 5 speaker yang hebat ialah Mario Singh, Wayne Ko, Ahmad Zaki, Ibrahim, Zulhilmi dan Aun Khairul.


Mario Singh.



Mario Singh merupakan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Fullerton Markets dan pengurus Forex yang terkenal diserata dunia sebagai pendidik FOREX. Beliau telah mendapat latihan perbankan swasta dari Julius Baer (Bank Swiss yang terbesar di dunia dengan aset 340 Billion di bawah pengurusan CHF) dan perbankan ICBC (salah satu perbankan komersial terbesar di dunia dengan permodalan pasaran pada 269 Bilion.


Beliau juga adalah seorang pakar yang sentiasa mendapat perhatian ramai di dalam industri FOREX ini. Beliau juga telah muncul lebih 40 kali dalam rancangan CNBC dan Bloomberg. Seramai 350 juta penonton diseluruh dunia menonton setiap kali beliau menampilkan diri dalam berkongsi tentang pelaburan Forex ini.      


Wayne Ko.



Wayne KO adalah Ketua Penyelidikan dan Pendidikan di Fullerton Market. Beliau memberikan perkhidmatan “thought-provoking analysis” dan idea perdagangan kepada beribu pelanggan di seluruh dunia. Beliau sendiri adalah perdagang yang ternama yang mesra dan bersemangat membuatkan ramai orang dari seluruh dunia ingin mempelajari rahsia kejayaan beliau.


Sebagai seorang penceramah di peringkat antarabangsa, beliau telah berucap di depan beribu perdagang dan pelabur dari pelbagai negara di seluruh dunia termasuklah Singapura, Malaysia, Indonesia, Thailand, Vietnam, Kemboja, Australia dan China. Ucapan beliau dalam berkongsi pengalaman berdagang tidak pernah membosankan para pendengar.  


Ahmad Zaki.



Ahmad Zaki merupakan Pengasas akademi SIMPLYFX FOREX dengan lebih 10 tahun pengalaman dalam industri FOREX. Beliau juga telah dianugerahkan tempat pertama untuk dua tahun berturut-turut di dalam pertandingan FOREX yang di adakan di Singapura. Beliau juga adalah orang kuat di belakang penubuhan jutawan “SUPER SCALPER TRADERS”.


Selain itu beliau juga adalah seorang pengasas teknik/strategi khas yang telah terbukti berjaya di dalam perdagangan FOREX. Beliau juga baru sahaja dianugerahkan sebagai GRAND CHAMPION 2017 daripada Fullerton Markets.  Bukan calang-calang orang beliau ni.


Ibrahim.



Ibrahim adalah perdagang profesional dan pengurus dana proprietari. Beliau adalah orang yang tepat untuk berkongsi dan belajar strategi perdagangan. Beliau juga adalah pengarah pendidikan di SIMPLYFX. Beliau mula berdagang di dalam pasaran FOREX pada 2012 dan mempunyai rekod peribadi yang baik dengan 1000% pulangan pelaburan dalam masa hanya dua bulan. Beliau telah melatih lebih daripada 3000 perdagang dari Malaysia, Indonesia dan Singapura.


Zulhilmi.



Zulhilmi Yusoff adalah pedagang forex sepenuh masa dan merupakan salah seorang mentor di PipsEmpire Academy selepas tiga tahun menjadi ejen Unit Trust. Beliau mempunyai dua tahun pengalaman dalam FOREX. Pengasas teknik membunuh FusionFIBO yang diasaskan daripada FIBO yang asal, yang mana ia sudah terbukti sebagai satu strategi yang sangat efektif untuk perdagang scalping, intraday dan swing. Beliau telah mengajar dan membangunkan ramai pedagang yang konsisten dan berjaya.


Aun Khairul.



Aun Khairul diibaratkan sebagai kisah klasik “Zero To Hero” di dalam FOREX. Beliau telah diperkenalkan kepada Forex oleh SIMPLYFX Malaysia. Setelah berjaya, beliau kini adalah mentor dan menguruskan PIPS EMPIRE MALACCA TRADING FLOOR hanya selepas dua tahun aktif di dalam perdagangan FOREX. Beliau juga turut dikenali sebagai pakar perdagangan emas dengan memberikan analisis harian yang tepat dan hampir sempurna untuk perdagangan emas.  

8. Lokasi Yang Strategik.



Forex Masters Summit 1.0 2018 akan diadakan di IDCC (Ideal Convention Centre) Shah Alam yang merupakan tempat yang sangat strategik dan selesa untuk semua peserta. Antara kemudahan yang ada dan berdekatan di sini adalah :  
  • Parking Percuma
  • Makan 3x (Breakfast, Lunch, Tea Break)
  • Dekat dengan hotel (Mewah / Murah) From RM108/night
  • Budget Hotel RM86/night.
  • Easy access Federal Highway
  • Wifi Percuma

Daftar Minat Anda Percuma SEKARANG!!!
Berminat untuk melabur dan ketahui lebih lanjut tentang Forex? Rebut peluang ini dengan menyertai Forex Masters Summit 1.0 sekarang kerana tempat adalah terhad. PipsEmpire Forex class dan Fast Track Trader Program juga menawarkan pakej dengan harga yang tak masuk akal. Jadi, daftar minat anda percuma sekarang juga. Jangan tunggu lama-lama.

Nama Penuh
Email:
No Telefon:

We respect your email privacy


Cemburu

Hi, assalamualaikum gais,

Actually aku baru sampai ganu ni, fuhh perjalanan yang panjang dari Johor ke sini semalam. Aku gerak dari Johor pukul 9:40 malam dan sampai rumah pukul 7 lebih tadi. Kali ni balik dengan adik aku. Perasaan bila kat rumah ni lain macam, seronoknyaaa. Kat luar sekarang cuaca mendung je, dan sejuk. huhu. 

sigh

Aku kan selalu kalau duduk sorang aku akan fikir, sampai bila hidup aku nak macam ni. Yelah, bangun pagi siap-siap pergi kerja, kerja pulak yang aku tak minat, pastu balik pulak kadang petang kadang malam baru balik, pastu malam tengok tv then tidur lagi then ulang benda sama sampai cuti hujung minggu. Cuti pulak aku takde aktiviti yang menarik selain tidur. hmm. Selalu masa drive balik kerja tu la aku akan fikirkan benda ni. Dan aku akan termenung sorang, Sampai bila? Aku sendiri tak tahu apa yang aku nak dalam hidup. Aku cemburu dengan kejayaan orang lain. Selalu akan tanya diri sendiri, macam mana orang lain boleh berjaya. Ada kunci tak untuk aku nak dapatkan semua tu. Dan masalah utama aku adalah cemburu. So aku rasa aku tak patut ada instagram, twitter, etc sebab tu lah punca utama aku rasa down dengan diri aku. Kalau tengok orang dekat socmed, diri sendiri akan rasa insecure. hmm. Tengok orang cantik, senang dapat duit semua walhal aku tak tahu pun dorang tu betul-betul cantik ke tak sebab benda sekarang boleh nak edit gambar bagi cantik kot, boleh make up tebal. Dan aku paling cemburu bila tengok orang yang belajar kat poli sama dengan aku dulu dapat sambung belajar. Yelah, aku kenal dorang dan aku tahu result dorang semua, tapi dorang dapat sambung tapi aku tak. Ya, tu semua rezeki tapi aku sedih la. Tu impian aku. hmm. 

Mungkin aku kena belajar untuk tidak perlu ambil tahu pasal orang lain, dan terus berusaha untuk diri sendiri. Pedulikan orang lain sebab tu rezeki dia. kan? Tapi susah jugak. Haih

Sunday, 15 October 2017

Doakan Makcik saya

Assalamualaikum


Hi, aku kat Terengganu sekarang, huhu kilang bagi cuti 5 hari. Ni la salah satu sebab kenapa ramai yang fikir banyak kali sebelum buat keputusan untuk berhenti dari kilang tu, cuti terlalu banyak dan semua cuti dia ambik siap ada cuti ihsan lagi contohnya cuti masa bulan 12 sebab faham sekolah tengah cuti peluang untuk bawak anak bercuti dan buat persiapan sekolah. huhu. Tapi cuti kali ni tak sama macam cuti lain sebab makcik aku sakit. Sebelum ni aku teruja sangat nak balik Terengganu sebab dapat sepupu baru, tapi lain pulak yang jadi.

Tanggal 7 Okt 2017, makcik aku bersalin anak keenam, dan merupakan anak lelaki kedua dia. Hari pertama tu makcik aku teruja siap whatsapp dengan sepupu aku lagi bincang nama,. Lepas 2 hari, makcik aku tiba-tiba sakit. Mata gelap, tak nampak apa-apa, tak boleh bercakap hanya mampu menangis dan meraung. Mula-mula dia macam meracau. Pastu doktor cakap otak dia bengkak dan mungkin berpunca daripada ketumbuhan dalam otak atau jangkitan kuman. Doktor cakap kena ambik air tulang belakang untuk tahu punca, dan pakcik aku izinkan. Tapi malangnya tetap tak boleh tahu punca dan keputusan negatif. Pelik. Tak tahu sakit apa, dan doktor cakap tak pernah berlaku. Sekarang makcik aku koma. Sedih sangat tengok keadaan dia. Anak dia yang sulung baru tingkatan 2, semua masih kecil. Pakcik aku pulak kerja dekat Qatar dan sekarang tengah cuti sebulan. Semua pakcik aku uruskan sorang-sorang.

Ramai ustaz cakap ada gangguan lain lepas tengok keadaan makcik aku. Sebelum dia bersalin, ada sorang ustaz ni cakap makcik aku macam pelik, macam ada benda tak kena. Tapi pakcik aku mana nak percaya benda macam tu. Sekarang dah teruk. Kesian sangat, makcik aku perlukan doa orang sekeliling supaya terus kuat. Aku berharap sangat makcik aku dapat sembuh seperti sediakala sebab dia terlalu baik. Mungkin ni ujian Allah, tapi aku berharap sangat ujian ni untuk sementara je. tsk. Tolong doakan makcik aku gais, supaya Allah s.w.t sembuhkan penyakit makcik aku dan dapat teruskan hidup seperti sediakala. tsk. Kesian anak-anak dia. huh

Wednesday, 23 August 2017

Nak resign please.


Assalamualaikum

Sejujurnya aku tak tahu kenapa aku kat sini sekarang. Berkerja di kilang. Dulu masa semester akhir Diploma aku dengan kawan-kawan bertungkus-lumus cari kerja supaya lepas je habis diploma kitorang terus kerja takde la nak menganggur dulu. haa. Konon bangga la masa tu kalau habis belajar terus kerja ni. Konon the best among the best la. Biasa la aku ni zero, takde pengalaman kerja langsung kecuali intern la tapi yela mana la nak sama intern dengan realiti kerja sebenar. Aku dulu berangan nak kerja as technician kilang sebab dah set dalam kepala ni kalau kos engineering mesti kerja kilang. So aku mintak kilang jela. 

Bila dah kerja ni baru aku tahu padahal banyak je peluang pekerjaan untuk kos ni kat tempat lain. Aduhh. Aku takde abang dan kakak untuk aku buat rujukan, aku bedal jela. Aku ni boleh tahan degil jugak, padahal mak dengan ayah aku mana bagi aku kerja jauh, tapi aku ni nak jugak konon cari pengalaman baru, Haa memang mendapat la. Sekarang ni menyesal jugak. Tak best. Serius tak best. Aku ni kerja sebagai assistant engineer lah sangat tapi aku langsung takde minat dengan kerja aku. Setiap pagi masa nak kergi kerja aku akan mengenang nasib, "kenapalah aku ada kat sini". Huh. 

Aku dalam usaha cari kerja lain yang sesuai dengan minat aku, dan dengan keadaan sekarang yang sangat ramai penganggur, aku tak berhenti kerja sebelum dapat pekerjaan baru. Nanti takde duit. Dan sebab aku tak suka kerja ni jugak la aku tak beli kereta sampai sekarang sebab dalam kepala aku ni duk fikir bila-bila masa je aku akan hantar surat resign. Aku takde hutang so boleh resign bila-bila masa je. kahkah. Dengan keadaan dekat kilang aku yang ramai sangat batu api tu, pastu memasing sebok cari salah orang dan suka mengadu, pastu takde tanggungjawab fuh aku serius tak tahan. Muka aku yang comel lagi sweet ni boleh nampak tua lepas aku kerja sini halah halah menyampah la. 

Tolong la kembalikan kehidupan normal aku yang sentiasa ceria, aku perlukan keluarga aku. Semoga urusan kita semua dipermudahkan pada hari esok dan seterusnya. Amin. Dan aku harap sangat aku dapat kerja lain yang boleh menenangkan minda aku. sobs. Selamat malam korang ;)

Sunday, 20 August 2017

'KIRIM'

Assalamualaikum


Hi, korang tengah buat apa tu? huhu, aku baru je lepas makan keropok lekor crispy yang dibawa dari Terengganu. ihiks. Tengah duk sedap makan krukkruk tu rasa macam nak buat luahan pulak kat sini. hmm. Okay aku sekarang bermastautin di Pasir Gudang, Johor dan asal dari Terengganu dan masih bujang haha. Semestinya keluarga adalah keutamaan aku. Sebulan sekali aku mesti balik Terengganu walaupun 2 hari. Kadang dalam sebulan ada 2 kali cuti panjang maksudnya lebih daripada 2 hari pun aku balik. Tak kesah duit banyak habis asalkan aku tak habiskan masa cuti aku kat Pasir Gudang, haha. Bosan weh duduk sini, 2 hari cuti hujung minggu tu pun ya Allah azab betul rasanya nak habiskan kat sini. Dan kalau jadi macam tu aku mesti terbayangkan kalaulah aku balik Terengganu cuti tu, aku boleh rehat kat rumah aku, hirup udara segar, almaklumlah Pasir Gudang ni udara tak segar banyak sangat kilang huhu dan paling penting kalau aku balik aku boleh cuci mata tengok keindahan pantai kat sana. huhu.

Benda paling aku tak suka kalau aku nak balik Terengganu adalah 'KIRIM'. Orang kat kilang aku wajib kirim barang dengan aku untuk dibawa balik Johor. Yang selalu dorang kirim keropok lekor la. Aku stress la. Aku nak tolong merealisasikan impian dorang untuk rasa keropok lekor ori lah konon tu, tapi dorang tak agak-agak betul nak kirim tu. Sorang kirim sekilo, kalau 10 orang tak 10kg ?? Tak fikir ke aku ni nak bawak macam mana. haih. Pastu tu kalau sorang kirim sekilo, tapi biasanya lebih. Mesti paling kurang pun 2kg untuk sorang, ada yang sampai 10kg. Tu first dan last la aku belikan, lepas tu aku cakap awal-awal sorang paling banyak pun 2kg je. Tu baru keropok lekor, ada lagi yang kirim keropok keping tu, satu paket setengah kilo, besar tau. Pastu yang kirim beras dan rempah untuk buat nasi dagang pun ada, aku ni ajak la parents aku pergi Pasar Payang nak beli benda tu, haa dengan asam jawa yang gula tu pun orang kirim, aku beli sekali la dekat Pasar Payang. Weh, ingat aku balik kampung ni untuk habiskan masa dengan beli barang kiriman orang ke? haih. Bila aku cakap tak boleh, mengata pulak. 

Ni aku tak balik lagi orang dah tanya bila balik, nak kirim. Hilang mood aku. Dah la aku tak caj. Aku pernah caj pastu dorang merungut.Tak, sekarang ni dorang tak fikir ke aku balik Terengganu bukan free, pastu dengan masa rehat aku lagi hilang macam tu je. Penat. Nak kirim tu boleh, tapi jangan la selalu. Pastu dah la aku bawak dari Terengganu, jauh tau. Aku suruh dorang datang ambik barang kat rumah sewa aku, eh merungut jugak. Banyak alasan, suruh aku bawak kat kilang. Eh, ingat dari parking kereta nak masuk ke kilang tu dekat, kalau 10kg tu aku nak bawak macam mana? Ingat dia sorang je kirim? Nak tak nak aku kena bawak jugak sebab keropok lekor lama-lama nanti busuk, aku jugak yang rugi. haih. Kat bawah ni contoh kiriman orang, ni aku balik naik bas tau, sekarang dah balik naik kereta kemain lagi tambah order. grr



Hujung bulan ni nak balik beraya pulak, orang dah siap-siap kirim dah huh 😒

Friday, 18 August 2017

Trauma Masuk Tandas Awam

Assalamualaikum

Hai, hari ni aku ada sedikit kekuatan untuk kongsi pengalaman aku ketika menggunakan tandas awam. huh. Cerita ni bukan rekaan semata-mata tapi betul-betul terjadi dekat diri aku sendiri. Benda ni jadi masa hari ahad waktu pagi dalam pukul 8 lebih. Aku dengan kawan aku masa tu pergi terminal bas Pasir Gudang nak beli tiket bas balik Terengganu. Kat sebelah kaunter tiket tu ada tandas awam, memang sebelah je tak jauh pun. Antara kaunter dengan tandas tu ada lorong kecik je so memang tak jauh kan. Pastu hari cuti dan pagi macam tu of course ramai orang, sebelah tu ada tempat teksi jugak. Haa, ni aku bagi gambaran tandas tu.


Perasan tak kebanyakan tandas awam dinding dia mesti macam dalam gambar ni kan. Dinding tak siap. Aku dah lama sebenarnya pelik kenapa dinding tandas mesti rupa tak siap macam ni? Mungkin orang yang reka benda ni ada alasan sendiri tapi aku memang tak setuju langsung. Bahaya. Aku pernah jumpa tandas yang lantai untuk lubang jamban cangkung dia lagi rendah dari ruang bawah pintu tu. haa bayangkan. Tah kenapa masa tu aku rasa macam nak buang air pulak, aku ni jarang la nak pakai tandas awam macam tu tapi hari tu tetiba buat hal pulak. Aku dengan takde perasan apa-apa masa tu terus pergi tandas tu, kawan aku parking kereta betul-betul depan toilet tu. Dalam toilet tu ada 3 toilet, masa aku masuk tu pintu toilet tengah tertutup rapat so aku fikir ada orang kat situ, aku terus masuk toilet hujung. Toilet yang aku masuk tu, dinding sebelah kiri tutup penuh, yang sebelah kanan macam dalam gambar atas tu. 

Hari tu rasa tak sedap hati, aku tengok je sekeliling toilet sebelum melepaskan hajat. kahkah. Pastu aku tertengok kat dinding belah kanan tu macam ada bulu penyapu yang rosak. Bersimpul semua tu. Aku fikir cleaner kot. Tapi tak sedap hati ni aku terus letak baldi kat situ. Pastu aku tunggu je dalam tu. Berdiri sambil memerhati. Beberapa saat kemudian nampak dua ketul mata bulat kat bawah penjuru dinding tu. Kuajaq, ada orang skodeng! Yang macam penyapu tadi tu rambut rupanya. Masa aku tertengok mata dia tu dia terus lari. Aku jerit sekuat hati tapi takde orang dengar. Aku tunggu je kat dalam toilet tu sebab takut dia tunggu aku kat luar pulak. Beberapa minit lepas tu baru aku keluar. Fuhh nasib baik dah takde orang. Lepas kejadian tu aku dah tak pergi tandas awam kecuali terdesak. Kalau ramai orang baru aku masuk. Nasib baik aku tak sempat membuang lagi. Macam nak maki je tapi nanti tak sopan pulak. hiks. 

Sunday, 6 August 2017

Sekali lagi Aku GAGAL

Assalamualaikum. 


  
Dan untuk percubaan kali  ke empat, aku GAGAL lagi. Seksa betul aku rasa tapi tak seteruk sebelum ni sebab permohonan kali ke empat hati aku dah cukup kuat nak hadap apa-apa pun keputusan yang keluar. huhu kuat mana pun kali ni tetap keluar jugak air mata suci hakak ni tsk tsk. Aku cukup sensitif dengan benda ni, sebab ni impian aku yang aku nakkkkk sangat capai. Dari 2012 aku tunggu, masa sambung diploma dah pasang niat untuk sambung belajar sekurang-kurangnya ijazah. hmm. Aku jaga cgpa aku setiap semester tapi belum ada rezeki aku. Penat jugak tahan rasa cemburu ni bila tengok kawan-kawan lain sambung belajar. Tahan je air mata ni taknak bagi keluar. haha. Aku pelik kenapa aku tak dapat. Dah penat aku bandingkan result dengan orang lain. hmm. Ke borang aku tak lengkap. Ahh stress la. Redha jela malas nak layan perasaan lagi. huh

Saturday, 22 July 2017

Rendang Ayam Mak Saya

Assalamualaikum.


Hari ni topik makan makan pulak. haa nampak macam wow sangat kan. kahkah. Aku ni kan walaupun nampak blur (ramai orang cakap aku blur) dan nampak macam tak pandai berdikari, tak pandai masak, tak pandai semua lah, tapi sebenarnya ada je yang aku pandai. Jangan sesuka hati nak nilai hakak kalau tak bebetul kenal hakak ehh, hempuk kang ish. Macam kat kilang aku la, ada makcik sorang ni sukati je cakap aku pemalas, dan tak pandai masak, sakit hati tauu. Memang la aku tak power macam dia tapi aku boleh la jugak masak sikit-sikit ikot tekak aku. kehkeh. Pastu dia tu kecoh bagitahu orang yang aku ni tak pandai masak pun. "emh anak dara tapi tak reti masak". ewah ewah kemahenn lagi dia tu nasib baik dah baya-baya mak aku, ada la jugak rasa hormat kat orang tua di sudut hati ini. uhuk. Okay la kita teruskan dengan misi. Dua minggu lepas tekak aku ni teringin sangat nak makan rendang ayam mak aku, tak puas makan masa raya hari tu. Dan aku fikir lambat lagi aku nak balik Terengganu, so aku decide untuk masak sendiri. fuhh. Nampak macam terrer enn. kahkah. Gigih la aku whatsapp mak mintak resepi rendang ayam, mintak bahan-bahan dan caranya sekali supaya rasa tu sama. gahaha. Pastu cecepat aku start kereta pergi pasaraya nak beli bahan-bahan dia, berdesup. Hahaha. Dan ni resepi rendang ayam mak saya.

Bahan-bahan :-

  • Ayam (sebelah)
  • Cili boh (2-3 sudu besar)
  • Bawang besar 2 biji (blend)
  • Santan (1 kotak kecil)
  • Serai (2 batang)
  • Daun Limau Purut (2 helai dihiris halus)
  • Daun Kunyit (2 helai dihiris halus)
  • Gula (3 sudu besar)
  • Garam (secukup rasa)
  • Minyak masak sesenduk
Simple je kan bahan-bahan untuk masak rendang ayam ni. Okay jom masak. huhu

Macam biasa mula-mula panaskan minyak dalam kuali, haa agak-agak dah panas tu masukkan cili boh, kacau sikit pastu masukkan bawang besar yang dah dikisar tu. Bila dah naik bau terus masukkan ayam yang telah dipotong mengikut selera korang, kalau potong kecik-kecik boleh dapat banyak haa nak potong besar-besar pun boleh. Pastu masukkan santan satu kotak kecik tu. Aku pakai santan m&s sebab mak aku suka sangat pakai santan tu tak tahu la kenapa. huhu. Pastu masukkan la gula, sedikit garam dan serai. Oh serai tu potong la bagi pendek sikit takyah la masuk terus yang panjang tu haha dan jangan lupa ketuk serai tu kasi hancur sikit. haa. Kacau untuk beberapa saat dan biarkan sampai tahap kepekatan yang korang suka. Nak kering pun boleh, sederhana pun boleh haa dan bila dah sampai tahap yang korang suka tu boleh la masukkan daun limau purut dan daun kunyit. Daun limau purut buang la urat daun tu. Dah siapppp. 

Ni aku ada selitkan gambar proses masa aku masak rendang ayam, hihi. Jemput tengok...


Bahan-bahan perasa, kehkeh.






Masa ni aku dah gelabah sebab rupa macam kari ke gulai ayam ni, terus tanya mak aku takut salah step. huhu

Dah siappp ! huhu, lega sangat bila tengok rupa dia macam ni, dan rasa pun emm boleh tahan dap dap. haha melampau sangat kan puji masakan sendiri. haha takpela bukan selalu pun. Haa makcik mana tadi yang sesedap rasa je cakap aku tak pandai masak?? biasaaaaa dia, pang kang. hiks. Dah boleh la sesape nak cuba pulak. Baiii

Homesick

Assalamualaikum,

Hai, hari ni mood aku tak okay. hmm. Tiba-tiba je rasa sedih bila teringatkan keluarga aku kat Terengganu. tsk tsk. Aku rinduuuu sangat kat dorang. Padahal tak sampai sebulan pun lagi aku tak jumpa keluarga aku, tapi dah rasa macam ni. hmm. Semoga Allah murahkan rezeki aku untuk dapatkan pekerjaan yang memudahkan aku untuk selalu jumpa keluarga aku. Amin. Susah sangat nak dapat kerja sekarang ni, tapi tak jugak la sebab aku tengok kawan aku senang je dapat kerja pastu banyak pulak tu syarikat yang panggil dia untuk interview. huh. Result biasa je tapi aku rasa mungkin sebab dia cantik kot, kahkah tak la ni semua tentang rezeki. hee. 

Johor dengan Terengganu ni sebenarnya jauh sangat tau, kalau naik bas dari Pasir Gudang ni pukul 9 malam, nanti sampai Kuala Terengganu dah pukul 6.30 pagi. Dan kalau contoh la aku ni rindu sangat kat keluarga aku pastu aku balik masa cuti hujung minggu, memang tak rasa apa kot sebab masa aku dah habis banyak kat dalam bas je hmm. Bertolak hari Jumaat malam tu dan sampai sana dah sabtu pagi. Bila sampai mestilah penat, aku akan rehat dan ofcourse tidur sampai tengahari. Hari ahad pulak aku akan ambik bas pukul 1 tengahari. Haa kejap je masa. Dah la susah nak dapat cuti, ada annual leave pun tak guna sebab bila nak cuti mesti orang mempersoalkan. Busybody betul tsk. Pastu bila public holiday pulak ada je yang tiba-tiba nak buat overtime. haish. Kerja overtime kat sini dah la kena paksa, bukan sukati kita je taknak pergi kerja masa tu. hmm 😢 Aku dah penat sangat dan dah give up untuk terus kerja kat sini. Haih. Nak balikkkkk. sobs sobs.