Friday, 30 March 2018

Cash Giveaway by FarhanaJafri


Syarat-syarat untuk join GA :

1) Follow blog FarhanaJafri

2) Buat entri bertajuk 'Cash Giveaway by FarhanaJafri' dan backlink kembali ke entri ni

3) Letak link di bahagian komen dan share juga di semua social media you guys. 


Itu sahaja syaratnya. 

Hadiah untuk pemenang berbentuk wang tunai. Jika ramai penyertaan, maka ramai la pemenangnya. Tarikh tamat buat masa ni, 7 April tapi kalau ramai yang join atau ada perkara yang akan datang, mungkin akan dilanjutkan. 

Hadiah istimewa mungkin ada untuk Top Commentators ye. Pemenang dipilih berdasarkan widget di bahagian footer blog. 

Terlalu bagi muka

Hi, assalamualaikum,

Aku takde la nak cakap aku ni baik sangat tapi kasi chance la aku puji diri sikit kali ni. heh. Aku ni ada sifat yang tak boleh tengok orang dalam keadaan susah, aku mesti nak tolong walaupun aku sendiri pun susah. haih. Aku benci gila perangai aku yang satu ni, aku sangat sedih kalau tengok orang yang tengah susah untuk mendapatkan sesuatu sedangkan aku dah ada benda tu. Aduh macam susah je nak terangkan. Contoh paling senang la, kalau lecturer bagi assignment, pastu aku dah siap assignment setelah bertungkus lumus berusaha, then ada kawan aku tu tak siap lagi pastu menggelabah sorang, aku dengan mudah bagi dia tiru tapi jangan tiru 100% la tehee. Sebab aku tak suka tengok dia menggelabah haih.

Pastu aku ni tak suka la tengok orang yang surprise birthday kawan dorang dengan cara baling tepung tu, maggi basi ke etc. Kesian weh. Memang la konon sekali je setahun boleh buat macam tu tapi sampai ke hati korang grr. Pernah la classmate aku plan baling tepung kat kawan kitorang nama dia Amy. Aku takleh halang sebab aku taktau dia plan macam tu. Masa dorang buat surprise tu aku cepat-cepat pergi sapu muka Amy tu sebab aku takut dia lemas kahkah. Sama jugak kalau masa kerja, aku selalu sangat sibuk nak tolong orang lain siapkan kerja dia sampai kerja aku sendiri tak siap. heh. Pastu bila orang nampak aku boleh buat kerja lain, mula lah tambah skop kerja aku, dehek la. Aku rasa tiap bulan akan ada satu skop kerja aku yang bertambah. Banyak yang takde kaitan dengan aku masalahnya. Kerja remeh pun aku kena buat. popia punya orang. Sakit tau hati ni, aku pendam je. hm. 

Sebelum ni aku ada dua orang kawan rapat yang dari sekolah menengah. Tapi sekarang dah tinggal sorang. Sorang lagi tak jadi kawan dah. kahkah. Sebab aku dah takde hati nak kawan dengan dia. Sebab aku taknak jadi baik lagi dah, kadang kena jugak fikir diri sendiri. huh. Hari bekas kawan aku ni wassep aku, dia mintak tolong. Tiba-tiba weh. Okay aku bagi pengenalan sikit la pasal dia. Aku memang kawan rapat dia, tapi masa sekolah dulu jelah, dah habis sekolah masing-masing bawa haluan sendiri. Aku jarang gila contact dia. Sebab aku belajar dekat Perlis, lepas tu aku sambung dekat Dungun pulak then baru habis belajar aku terus kerja kat Johor. Nampak macam sibuk sangat kan, kahkah padahal ada je cuti sem semua tu tapi aku lebih banyak luangkan masa dengan family. Aku ni bukan jenis keluar dengan kawan tapi aku lebih kepada family aku. 

Tiba-tiba la tahun lepas dia ni whatsapp aku, mula-mula cakap pasal benda lain, pastu baru aku tahu rupanya dia ni nak pinjam duit. Masa tu dia cakap nak pinjam RM400. uihh. Aku ni memang la tak boleh tengok orang susah, tapi kalau bab duit aku kena fikir banyak kali. Masa tu aku kat Johor, dan alasan dia, dia tak boleh nak keluarkan duit sebab pejabat pos tutup hari tu hari sabtu. Aku pun pelik la takde simpanan lain ke, lagipun dia dah kahwin. Dia janji akan bayar balik keesokan hari tu, ahad. Dan atas nasihat roommate aku, Fatin, aku tak bagi dengan alasan aku takde cash dan kad atm aku rosak. kahkah. Fatin cakap bahaya la sebab dia tetiba muncul then nak pinjam duit. huh. Aku ingat aku selamat la. Dalam sebulan tu jugak dia whatsapp lagi nak pinjam duit. Alasan sama jugak. Tapi kali ni nak pinjam RM300. Duhh. Takkan aku nak bagi alasan sama lagi. Nampak macam terdesak. Aku pun dengan bengapnya bagi. Hari berganti hari, bulan berganti bulan dan dah berganti tahun pun. TAKKK BAYARRRR ! Hari tu janji nak bayar keesokan hari, malangnya aku tertipu. Aku bukan jenis mendesak. Aku jarang je tanya dah bayar ke belum, macam pengemis dah. Aku takut dia tertekan kalau aku selalu tanya tapi sekarang ni aku pulak yang tertekan sebab aku ada tanya dia dah bayar ke, dia boleh jawab "dah bayar lama dah, kenapa takde ke?" eh bebal lah. Memang takde la sebab tu aku tanya. Pastu bila aku tanya resit, dia boleh cakap "ada, nanti aku cari" dan sampai sekarang dia diam. Aku whatsapp, dia bluetickkan aku. Okay fine, aku buang je dia dari senarai kawan aku. Dekat facebook aktif je aku tengok. hm. Itu saja la luahan saya. lega rasanya. huh

Saturday, 3 March 2018

Singapore's trip

Assalamualaikum,

Aku dah lama sangat berangan nak pergi Singapore, sejak dari zaman belajar lagi, sebab tu je negara maju yang paling dekat dengan Malaysia dan tak susah pun nak pergi sana. hewhew. Aku pun nak tengok jugak negara Singapore yang orang duk kata maju, rakyat berdisiplin, negara bersih etc tu. Setakat dengar dari mulut orang je tak best. huhu. Dan tempat yang paling aku nak pergi sangat tu haa USS dengan Merlion Park sebab nak ambik gambar buat dp kat social media kahkah. Tapi kan biasa la kalau plan dengan kengkawan susah weh nak jadi realiti kahkah, lagi ramai yang join lagi susah nak jadikan cita-cita tu tercapai, baik kau plan sorang-sorang jelah. Tak pun plan last minute confirm jadi. kahkah. 

Bulan 1 hari tu kawan aku, Fating beria ajak aku pergi Singapore, konon nak try jalan sana la. Pergi pusing-pusing ambik gambar then balik la. Aku kerja kat Johor so takde masalah nak stay mana kan, rumah kat sana je. Kebetulan adik aku kerja kat Johor jugak dan dia selalu la pergi Singapore tapi bukan pergi jenjalan la, atas urusan kerja. So aku ajak adik aku untuk jadi tourguide kitorang, ecehh. Dalam keadaan terpaksa jugak la sebenarnya masa buat passport tu tapi sebab hati nak jugak pergi so teruskan jelah. kahkah. Trip ni kita panggil trip bajet sebab sorang habis dalam Rm60 je, huhu. Kitorang pergi hari sabtu, gerak dalam pukul 8 pagi dari Pasir Gudang naik kereta dan parking dekat komtar. Biasa kalau hujung minggu orang Singapore yang ramai masuk Johor, jadi tak bersesak la nak pergi sana. Dekat kastam pun lengang je, taktau la kalau tu kebetulan tapi aku rasa kalau hujung minggu memang macam tu la kot. 


Kitorang punyalah jimat, tukar 60sgd je, kalau duit malaysia dalam Rm180. Sorang Rm60 hewhew. Lagi sgd 3 tu duit adik aku, haha untuk bayar bas. 


Haa ni wajib ada kalau nak pergi Singapore, kahkah semua orang pun tahu kan, tapi yang aku nak tunjuk sebenarnya borang putih tu. Kena isi siap-siap sebelum cop kastam tu, aku dah isi dari rumah sebab adik aku ada borang lebih tehee.


Penat sebenarnya tunggu bas ni haih.


yayyy bas dah sampai dan paling penting dapat tempat duduk. hehehe. Dalam gelap pun wajib ada gambar okayy haha. Bas pertama ni nak pergi woodland sorang Rm1.40 sahaja. Tapi kejap sangat, kerusi tak sempat panas pun hehhh. Dah turun bas tu ke kena jalan laju sikit sebab semorang jalan laju sis tetiba segan pulak macam siput je jalan kahkah. Berduyung beratur pulak nak cop kastam tu. Makan masa jugak la sebab kena beratur kan, ramai pulak tu. Then, dah settle sesi mengecop tu lari-lari pulak cari bas nak ke stesen MRT. Turun je dari Woodlands checkpoint tu, terus nampak bas, then cakap je nak pergi mana, masukkan duit bayar tiket. Masa aku pergi tu harga tiket 1.60sgd. Sebelum ni 1.50sgd, so aku taktau la harga dah naik, nasib baik pakcik driver tu okay. huhu. Kena bagi duit cukup-cukup, takde balance okay haih. 


Dah sampai stesen MRT, kena beli tiket pulak. Ni beli kat mesin je, gelabah betul tanya-tanya orang cara nak pergi Merlion park dengan USS. haha. Pastu terus beli tiket pergi Merlion park dulu. Kalau nak ke sana kena beli tiket ke Raffles Place 2.60sgd sorang. 


Muka tak sabar nak bergambar dengan singa muntah. brrp. Agak ramai jugak orang dalam train dan kena berdiri je sampai Raffles Place tu, kejung lutut sis. tsk.


Benda pertama yang aku nampak masa sampai tu. Terus ambik gambar padahal takde pape pun kahkah. Sambil cari kepala singa tu. Pening jugak nak cari tu, dah la takde internet pfft. Kitorang main redah je, then nampak tasik maknanya nak dekat dah. Kebetulan masa tengah jalan tu jumpa map. Legaaa. kahkah 


Tourguide kahkah


Sopan tak aku pakai kain. haha. Ramai gila orang. Paling ramai orang india, siap pakai sari lagi. Dorang macam buat rombongan je. 


Pose wajib kat sini. hahaha.


Tukar angle pulak. Haih penat aku jadi photographer masa ni. sobs. Banyak sangat ambik gambar untuk diabadikan sebagai kenangan. haha. Pastu sambung pening lagi tak tahu cara nak pergi uss. kahkah. Macam biasa la tanya-tanya orang kat situ, kat sana majoriti orang baik-baik. Terharu kejap tsk tsk. So, kalau nak ke uss, naik mrt ke Dhoby Ghaut, dari sini harga tiket 1.60sgd. Berlari pulak kitorang masa ni. haha. Bila dah sampai Dhoby Ghaut, kena ambik train ke Harbour Front pulak huhu. Untuk ke USS kena naik Sentosa Express 4sgd. 


Excited sebab berjaya sampai kahkah.


Impian yang pernah dirancang masa belajar, sekarang baru terlaksana. haha. Bolehlah la walaupun plan 5 orang, yang pergi 2 orang je haha.


Acah candid. pheww


Selfie untuk whatsapp group family satu haha.


Acah candid lagi pheww


Tidur jap la


Okay serius.


Dah puas bergambar dengan globe USS, balik laa. Penat sangat dah masa ni hewhew. Panas berdenting denting haa kauu. kahkah. Lain kali la plan lagi masuk USS pulak haha. Balik pun naik Sentosa Express, takyah beli tiket lagi, beli sekali je. Then naik mrt ambik tiket terus ke woodland. Tapi transit, kena turun dekat Dhoby Ghaut dulu then naik train ke woodland. Masa balik pun sis tak dapat tempat duduk sobs. Eh tapi lebih kurang lagi 20 minit nak sampai kot orang tak ramai so dapat duduk yayyy. Ya Allah tak tahu macam mana nak gambarkan perasaan dapat duduk masa tu, dah rasa macam nak tertanggal lutut ni haa. Sampai je woodland mrt station, naik bas pulak ke Woodlands checkpoint harga tiket 1.50sgd. Dah lepas sesi mengecop semua kejar bas lagi. Masa ni naik bas kilang kahkah. Aku tak tahu pulak boleh naik bas tu, ingatkan untuk pekerja je. Harga tambang bas ni Rm1.50. Masuk je komtar leganyaaa. Tak sabar nak cari kedai Tomyam haha. Oh aku pergi Singapore bawak roti dengan air mineral je sobs sobs. Dah la toilet takde air. Sadiss betul. Aku tahan je. tsk. Sampai Johor sebelum asar, so solat dekat komtar je hehe. Harga parking kereta kat komtar dari pagi Rm15. Kongsi 3 orang kahkah. Ni pengalaman yang seronok la untuk aku, sebab main redah je. Takde pengalaman pun sebelum ni. Negara dia aku tengok sangat tersusun pastu sunyi. haha. Bersih tu memang la semua orang pun tahu. Tapi sempat pergi dua tempat jela, yang memang nak pergi sangat dari dulu. Balik tu senyum je, cepat-cepat bukak data nak post gambar kahkah. Dah la penat nak menaip. 


Thanks for reading :)

Tuesday, 27 February 2018

Kenangan Terindah 12 Ogos 2017

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum, tanggal 12 ogos 2017, aku telah selamat menjadi tunangan orang. ihiks malu pulak nak cakap. Tapi nak jugak cerita ni. Aku kenal dengan tunang aku ni dalam setahun lebih masa tu, dan terus buat keputusan untuk bertunang. Aku sendiri pun sebenarnya tak percaya dengan keputusan aku masa tu, sebab macam tergesa-gesa. Kitorang mula berkenalan dengan lebih dekat masa bulan Mac 2016, then bulan Disember tu dia dah datang jumpa family aku. Bulan Mac 2017 dia bawak family dia datang merisik, dan buat keputusan untuk bertunang. hahaha. Macam tak percaya weh aku boleh lalui benda-benda macam ni. kahkah. Tak percaya aku dah besar rupanyaa. hmm. Bila tengok kawan sekolah aku ramai dah kahwin, ada anak, ada yang anak dah masuk sekolah, tsk aku dah tua la wehh. huaaa.



Ambik gambar pakai phone je haha, jimat. Majlis ni buat malam, kawan aku cakap malam gambar tak cantik, tah la tak kesah sangat pun asalkan selamat semuanyaa.

Jaa, aku, Fatin
Ni la kawan-kawan yang selalu ada dengan aku susah senang hahaha. Jaa yang tolong make up kan aku masa ni, dia sebenarnya nak make up mata la apa semua tu, aku je yang taknak sebab aku tak biasa. Jaa ni roommate aku masa belajar dulu dari sem 2 sampai la sem 6, merangkap classmate jugak. Fatin pulak kawan dari belajar jugak, dia orang Johor, classmate aku dan housemate masa sem 6 sampai la kerja dah jadi roommate aku pulak hahaha. Rindu dorang tsk tsk. Dan.....

Aku, abah, atuk, fiance
Ni laa tunangan saiaa, gedik tak? kahkah. Sebab gambar berdua aku nampak tak comel, so aku letak gambar ni jela, kahkahpadahalmemangtakcomelpunkahkahkah. Jap nak masukkan gambar lain jugak ..

Mak aku, mak dia. heh

Adik-adik saiaa
Pelamin RM200 hengget

Hantaran yang aku bagi, aku main letak je kahkah, aku tak pandai lerr hmm

Dibalas pulak cantik-cantik macam ni, huaaa aku punya simple jee dia balas macam ni pulak sobs.


Dah taktau nak taip apa, thanks for reading :)




ps ; bercinta dengan orang lain, tunang dengan orang lain ehem. JODOH.